30/9/10

ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΘΟΥΛΗ

Κυκλοφόρησε και βρίσκεται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Λεονάρδου "Ξεκλειδώνοντας τη Μυστική Θούλη". Πρόκειται για ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα σχετικά με τους Έλληνες ωκεανοπόρους του 14ου και 15ου αιώνα προς το Νέο Κόσμο και την Ινδία.
Από τις ηλιόλουστες Κυκλάδες στη σκυθρωπή, αλλά μαγευτική Βενετία. Κι από εκεί, περίπου στην άκρη του κόσμου.Ένα μυθιστόρημα που ανατρέχει στην ιστορία των πρώτων εξερευνήσεων των θαλασσών και μια ναυτική, ταυτόχρονα, περιπέτεια.Με τα πρωτόγονα μέσα του 16ου αιώνα, Έλληνες θαλασσοπόροι αντιμετωπίζουν άγνωστες θάλασσες, μυστικιστικές δοξασίες και φοβερές θύελλες.
Από τους πάγους του Βόρειου Πόλου στις περίεργες καταιγίδες του Ατλαντικού.
Κι από τις ανεξερεύνητες θάλασσες των νησιών Φερόες, της Ισλανδίας και της Γροιλανδίας στα επικίνδυνα περάσματα του Βόρειου Ειρηνικού και της Βρετανικής Κολομβίας.
Ο Γιώργος Λεονάρδος μάς παίρνει μαζί του, με συναρπαστικό τρόπο, στα πιο απρόσιτα κι επικίνδυνα σημεία της Γης. Από την Εσχάτη Θούλη, που ενέπνευσε την κλασική αρχαιότητα –αλλά χρησιμοποιήθηκε και σαν μυστικό σύμβολο από τους ναζί–, μέχρι τα δυσκολότερα θαλασσινά περάσματα των μεγάλων ωκεανών, όπως το μυθικό πέρασμα του Ανιάν και το στενό του Έλληνα Ιωάννη Φωκά, ή Χουάν ντε Φούκα. Ταξιδεύουμε μαζί με τους ήρωες του βιβλίου σε μια περιπέτεια πλανεύτρα και θελκτική, που θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

«…Όμως, πριν απ’ όλα, Άνδρο, παιδί μου», είπε ο γέροντας Ζωσιμάς στο νεαρό μαθητή του, «πρέπει να ταξιδέψεις. Πρέπει να πας εκεί όπου πήγε ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης. Στη μυθική, την Εσχάτη Θούλη, στη μαγική και αποκρυφιστική αυτή χώρα, για να μάθεις τα μυστήρια που διέπουν τον κόσμο μας. Εκεί, στην άκρη της Γης, όπου υπάρχει ένα πέρασμα που σε οδηγεί στον εσωτερικό κόσμο της Κοίλης Γης. Εκεί θα μάθεις τι είναι η Γη μας, τη θέση μας στο στερέωμα και τους γήινους και υποχθόνιους νόμους που μας κυβερνούν.…»

Ένα ιστορικό μυστικιστικό μυθιστόρημα και μια γοητευτική και συνάμα σαγηνευτική αφήγηση για τους φανατικούς των ταξιδιών και των εξερευνήσεων, αλλά και για όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν τις κοσμογονικές και θρησκευτικές δοξασίες των λαών του 16ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: