17/3/09

Η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων - Βράβευση του Γιώργου Λεονάρδου με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος


Την Κυριακή 15/3/2009 σε μια λιτή τελετή στην αίθουσα του Παρνασού, ο συγγραγφέας Γιώργος Λεονάρδος έλαβε από τον υπουργό Πολιτισμού, κ.Αντώνη Σαμαρά, το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος για το ιστορικό του μυθιστόρημα "Ο Τελευταίος Παλαιολόγος", που είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας για την παλαιολόγεια δυναστεία.

Μετά τη βράβευσή του ο Γ.Λ. δήλωσε στους δημοσιογράφους οι οποίοι του ζήτησαν να σχολιάσει τη βράβευσή του, τα εξής:

"Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο, το οποίο οφείλω κατά κύριο λόγο στους αναγνώστες, οι οποίοι με τη συμπαράσταση και την αρωγή τους με βοήθησαν από το πρώτο μου βιβλίο να πάω στο δεύτερο, από το δεύτερο στο τρίτο κ.ο.κ. για να έχω συγγράψει μέχρι σήμερα το δέκατο πέμπτο. Επίσης ευχαριστώ τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη, τους συνεργάτες μου εκεί, και βέβαια τη Γιώτα και τον Ηλία Λιβάνη, που ανέδειξαν τα βιβλία, για να χαίρομαι αυτή τη στιγμή εδώ στην άπονομή του Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος, το οποίο θεωρώ ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν έμαθα να διαβάζω και άρχισα να διαβάζω μυθιστορήματα. Διαβάζοντας αυτά τα μυθιστορήματα πίστευα με το παιδικό μου μυαλό μου τότε ότι οι συγγραφείς τους είναι μικροί θεοί που γεννούν ανθρώπους, τους μεγαλώνουν και τους πεθαίνουν. Και σιγά σιγά μου δημιουργήθηκε η φιλοδοξία να γίνω κι εγώ ένας μικρός θεός.
"Αυτό το βραβείο μου δίνει την ικανοποίηση ότι πραγματοποίησα το όνειρο να γίνω συγγραφέας, ανεξάρτητα αν πέτυχα ή δεν πέτυχα, που θα το κρίνουν άλλοι κι όχι εγώ.
"Ευχαριστώ την επιτροπή και όλους τους παρόντες και το βραβείο το αφιερώνω στους αναγνώστες μου και στη σύζυγό μου, τη Μάτα. που με ακολούθησε και μου συμπαραστάθηκε και στα πάνω μου και στα κάτω μου, στις εξάρσεις και στις υφέσεις μου".


Μαζί με τον Γ.Λ. βραβεύτηκαν για τα έργα τους οι εξής:
-Μαρτυρία- χρονικό: «Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα» του Βασίλη Ι. Τζανακάρη (Μεταίχμιο)
-Δοκίμιο: «Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ού αιώνα» του Βαγγέλη Αθανασόπουλου (Καστανιώτης)
-Διήγημα: «Φιλοδοξίες κήπου» της Ευγενίας Φακίνου (Καστανιώτη).
-Ποίηση: «Λιμός» της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου (Νεφέλη).
-Το Μεγάλο Βραβείο για το σύνολο του έργου απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο.
-Το νέο βραβείο για λογοτεχνικό περιοδικό απονέμεται εξ ημισείας στα έντυπα «Η λέξη» και «Νέα Εστία».


Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι Παναγιώτης Μαστροδημήτρης (πρόεδρος), Γιώργος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Λαμπρέλλης, Κώστας Μπουρναζάκης, Κώστας Σοφιανός, Λώρη Κέζα, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Κώστας Ασημακόπουλος και Γεράσιμος Ζώρας.

1 σχόλιο:

vivliolatreia.blogspot.com είπε...

Συγχαρητήρια για το βραβείο, ήμουν σίγουρη πως θα κερδίζατε. Είχα μπει στο site για να ψηφίσω και ομολογώ πως δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Μόλις είδα το όνομα σας, δεν το σκέφτηκα καθόλου,ούτε και πρόσεξα για ποιο βιβλίο διαγωνιζόσασταν. Έχω αγοράσει το νέο σας βιβλίο και σύντομα θα το ξεκινήσω, (αφού ολοκληρώσω την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου της κυρίας Α. Κακούρη , οι κυρίες προηγούνται).
Σας εύχομαι (εμμέσως και σε μας τους αναγνώστες σας) να συνεχίσετε το λειτούργημα της συγγραφής ιστορικών μυθιστορημάτων.
Τους θερμούς μου χαιρετισμούς
Κατερίνα Κάιρα
(http://www.vivliolatreia.blogspot.com/)